În urmă cu nouă ani și jumătatea, viața jucătorului de fotbal care activa la Utrecht avea să se schimbe radical în timpul unui antrenament – a rămas paralizat după ce un coleg a căzut peste el. Fostul fundaș de stânga al Stelei a povestit recent despre cum a evoluat în ultimul deceniu și ce progrese a făcut în privința sănătății.
În prezent, Mihai Neșu trebuie să folosească un scaun cu rotile pentru a se deplasa și a început să înregistreze progrese în ceea ceea ce privește mobilitatea întrucât își poate mișca parțial mâna dreaptă și alte părți ale corpului, deși după accident medicii îi dădeau șanse infime să se mai miște vreodată.
Fostul fotbalist poreclit „Bichonul” a povestit pentru Digi Sport cum trăiește în prezent și cum arată viața lui de zi cu zi.
„De 4 ani am cam același program, așa că sunt într-un cantonament continuu. În ultima lună am început și cu două antrenamente pe zi. De dimineața până la masa de prânz trebuie să fac cu o bicicletă care mișcă mâinile și picioarele. Trebuie să fac cam jumătate de oră mâini și jumătate de oră picioare. După aia, încă vreun sfert de oră, pe un touch screen, trebuie să fac, ca la școală, cerculețe, bețigașe, cu mâna pe care o pot mișca mai bine.
După masa de prânz am kinoterapie la fundație, cam o oră și jumătate-două ore pe zi. Eu mișc ce pot să mișc cu mâinile și terapeuta mea îmi mișcă picioarele și îmi mai face masaj acolo unde mai am contracturi.
De doi ani am o cană adaptată, pe care o pot lua în poziția asta, o pot lua de pe masă și pot să beau apă cu ea dacă e cam pe jumătate, dacă nu e prea grea, și apoi pot să o pun înapoi. Ăsta e un progres mare. Și acum încercăm să întărim mâna cât se poate, cu ajutorul lui Dumnezeu, să pot să beau cu cana plină.
Dar sunt mulțumit de cum evoluează. Cu bățul ăsta scriu pe Whatsapp. Mă mișc repede, de aia am atâtea contracturi la mușchii de la ceafă, de la spate, la mușchii de sus. De la cât folosesc bățul. Dar am terapeuți buni, care au grijă de mine”, a povestit Mihai Neșu.
Fostul fundaș al Stelei dă dovadă de o putere pe care mulți cu greu o găsesc în ei înșiși – în timp ce își continuă recuperarea medicală, se ocupă și de o fundație prin itnermediul căreia vrea să construiască din donații un centru de reabilitare și recuperare lângă Oradea, pentru copii cu dizabilități, în valoare de un milion de euro.
De asemenea, cei care vor să doneze pot trimite un SMS la 8844 cu textul „CRED” și să urmeze pașii indicați. Până în prezent, la fundația lui Neșu sunt înregistrați peste 100 de copii.